Dragă elevule care vei da Bacalaureatul,

Probabil că încă nu conştientizezi ce schimbare importantă urmează în viaţa ta. Şi nici nu vei afla răspunsul în prima zi de după Bac. Nu va fi nimic special. Va fi o zi, pentru unii banală, pentru alţii la fel de tare cum au fost cei patru ani de liceu.

Dar urmează alegerea. Adică ceea ce tu vei decide să faci cu viaţa ta. De aceea se spune despre Bacalaureat că este examenul maturităţii. Nicidecum vei deveni mai matur după ce ieşi din sala de examen gândindu-te dacă ai calculat bine f(x) sau dacă ai scris ce trebuie despre relaţia dintre nu ştiu ce personaje dintr-un text studiat, pe care vag ţi-l aminteşti. Dar asta nu înseamnă că nu e important să ieşi învingător pe poarta liceului.

Matur vei deveni în momentul în care experienţa ta îţi va permite să realizezi dacă ai făcut alegerea bună sau nu, indiferent dacă devii un afacerist prosper sau doar un om obişnuit, măcinat de rutina zilnică şi de griji. Dar până atunci, depinde doar de tine ce urmează să faci. Depinde cât eşti de puternic şi de ambiţios. Depinde cât eşti de conştiincios şi cât de mult îţi doreşti să ai o viaţă mai bună.

Cei mai mulţi dintre elevii care iau Bacalaureatul, aleg să meargă la facultate. Chiar dacă nu au nicio tragere către domeniul respectiv şi cu toate că observă cum cei mai mulţi eşuează, dacă nu în timpul facultăţii, în perioada imediat următoare. Pentru că aşa e moda. Pentru că părinţii îi vor susţine.

• CITEŞTE ŞI:  Surorile Valenzuela au creat o afacere de succes, furând vieţile a sute de tinere

Probabil că şi părinţii tăi au prins vremurile grele şi, fiind frustraţi poate de lipsurile pe care ei le-au avut, acum fac tot posibilul să-ţi ofere ţie tot. De aceea, dacă tu consideri că trebuie să mergi la facultate, te vor susţine, căci au încredere în decizia ta.

Dacă gândim în mod realist, majoritatea elevilor care termină cu bine liceul, vor să meargă la facultate, orbiţi practic de viaţa de student, care le promite distracţie, job-uri uşoare, bineînţeles, bine plătite, cluburi şi, mai ales, un viitor strălucit.

Dar chiar aşa e?

Nu. 40% dintre studenţii aflaţi în ultimul an, au renunţat la facultate din cauza banilor. Mulţi dintre studenţi mănâncă salam cu pâine pentru că se termină prea rapid banii primiţi de la părinţi. Din cauză că nu au făcut alegerea potrivită.

Probabil ai prieteni care au terminat facultatea. Câţi dintre ei lucrează? Câţi dintre cei care lucrează au avut ceva de câştigat în urma facultăţii?

Nu mă înţelege greşit. Nu-ţi spun să nu mergi la facultate. Dar gândeşte-te bine, sunt şanse mari să fii mult mai bun dacă îţi alegi din timp o profesie. Sau dacă te orientezi spre o facultate care îţi poate oferi mai multe. S-ar putea ca un inginer agronom să aibă mai multe şanse de angajare decât un absolvent de FEAA sau ASE. Poate părea un clişeu, dar fiind privit astfel, de multe ori nu se gândeşte nimeni la posibilitatea asta.

Acum e momentul să arăţi cât de inteligent eşti. Părinţii te susţin, nu-i dezamăgi!

Succes la BAC!

Cu drag, un om care aşteaptă schimbarea!

Publicitate
Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

3 Comentarii

  1. Cel mai bun sfat ar fi sa-si indosarieze diploma de bac dupa eliberarea acesteia si s-o taie din tara…pentru experienta de viata, departe de imbecilitatea cotidiana, mentalitatea vesnic obsedata cu capra vecinului, invidia, potrivnicia si reavointa generala din Ro…

    Apoi, dupa 2-3 ani munciti in relativa civilizatie, in stainatate pe un post entry level, cu un bagaj de cunostinte reale – si bune si rele, atat din campul muncii cat si din viata sociala cat de cat sanatoasa – absolventul proaspat intors in Romania poate sa-si traga singur concluziile in ceea ce priveste viata pe care poate sa si-o cladeasca aici.

    Se obtine o perspectiva oarecum mai larga, libera de indotrinarea elitista si comunista din cadrul universitatilor neperformante, sustinute de cadre la fel de neperformante si slab pregatite si patronii dubiosi la care teoretic se poate face practica si voluntariat in anul 2. Si ar fi un lucru cat se poate de bun, atat pentru persoana emancipata, cat si pentru societatea romaneasca..Fie ca se intoarce in strainatate sau alege sa-si intemeieze o familie acasa, in Romania, va fi in masura sa ia deciziile cele mai bune in ceea ce priveste persoana sa…

    Caci, pana la urma, toata rutina asta inutila si sumbra de a urma o facultate specializata in instructia mediocritatii, cu vreo pretinsa specializare obscura imediat dupa absolvirea liceului , iar apoi inscrierea la somaj timp de 3-5 ani cu angajament fata de saracie si mediocritate lipsita de orice vis de realizare personala(in primul si in primul rand) inseamna doar esec garantat si infrangere nimicitoare…

    • Ca de obicei, tind să-ţi dau dreptate, însă dacă majoritatea ar pleca, cine ar mai rămâne să lucreze? Căci, sunt convins, cei mai mulţi care apucă să-şi găsească ceva în afară, nu se întorc prea curând. Şi de obicei pleacă cei mai buni. (aici nu mă refer la cei care merg la căpşuni. Sunt buni şi ei pentru economie, dar nu despre asta e vorba.)

  2. Publicitate

Lăsaţi un mesaj

Scrieţi comentariul
Vă rugăm să vă introduceţinu numele