Acasă General Blogger „VIN ROMÂNII!” – documentarul prin care românii din afară sunt consideraţi ţigani...

„VIN ROMÂNII!” – documentarul prin care românii din afară sunt consideraţi ţigani cerşetori

1506
0

Nu reprezintă o noutate faptul că românii din diaspora, mai ales cei din Regatul Unit, sunt de multe ori confundaţi cu ţiganii plecaţi acolo la furat şi cerşit. De asemenea, nu e o noutate nici faptul că rasismul şi discriminarea englezilor sunt considerate lucruri normale, iar mulţi dintre românii plecaţi la muncă acolo deja s-au obişnuit cu eticheta.

Totuşi, de curând a fost lansat un documentar de către cei de la Channel 4, denumit, destul de tendenţios, „Vin românii!”, prin care, spun ei, este redată viaţa românilor care trăiesc în Marea Britanie. Bineînţeles, şi aici este vorba tot de ţigani, însă nu pare să fi deranjat pe nimeni acest aspect. În plus, naratorul documentarului este chiar un ţigan, care bungheşte cât de cât limba.

„În 2014, Marea Britanie şi-a deschis porţile pentru noi, românii. El este fiul meu ţigan, soţia mea e tot ţigancă, până şi căţelul nostru e ţigan„, cam aşa începe reportajul.

Românii stabiliţi legal în Anglia se tem că după acest reportaj copiii lor vor fi marginalizaţi de comunitate, lucru destul de probabil, mai ales că imaginea noastră deja suferea, din aceleaşi motive.

O primă reacţie din partea oficialităţilor române a venit din partea consulului onorific al României din Bristol, Răzvan Constantinescu:

„Comunitatea românilor a fost ofensată şi se simte profund umilită. Suntem deranjaţi şi preocupaţi de această operă senzaţionalistă de jurnalism penibil”

Destul de mulţi români stabiliţi legal în Marea Britanie au de gând să trimită o scrisoare de protest la Ambasada României din Londra. Cred că ar fi corect!« Dacă nu poţi vedea conţinutul video, apasă aici »

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here