Japonia a stabilit marţi un nou record de viteză cu trenurile Maglev (magnetic levitation), într-un test efectuat lângă Muntele Fuji, atingând uimitoarea viteză de peste 600km/h.

Compania feroviară niponă Central Japan Railway Co a anunţat că trenul său maglev, cu propulsie bazată pe levitaţia magnetică, a atins marţi viteza de 600 de kilometri pe oră şi a depăşit recordul anterior, conform stirileprotv.ro. Trenul a mers timp de 11 secunde cu o viteză de 600 km/h, atingând un vârf de 603km/h.Guvernul de la Tokyo a aprobat în octombrie 2014 construirea celei mai rapide linii de tren din lume, care va aduce capitala niponă de oraşul Nagoya la o călătorie de circa 40 de minute, mai puţin de jumătate din timpul de care are nevoie trenul de mare viteză Shinkansen pentru a parcurge distanţa de circa 350 de kilometri dintre cele două oraşe.

Japonezii vor ca până în 2045 să existe o legătură cu astfel de trenuri şi între Tokyo şi Osaka, care să reducă la jumătate durata actuală a călătoriei dintre cele două oraşe. Cum era de aşteptat, costurile dedicate realizării acestui proiect sunt astronomice: doar până la Nagoya linia are costuri estimate la 100 de miliarde de dolari. Peste 80% din sumă este destinată construcţiei de tunele.

Trenurile cu levitaţie magnetică folosesc o tehnologie care exclude contactul fizic dintre tren şi calea de rulare, reducând frecarea. Sistemul utilizează un câmp magnetic care ridică trenul deasupra căii de rulare şi ghidaj.


sursa: stirileprotv.ro

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here