Care e mai fotbal? US sau UK?


În lumea sportului, una dintre cele mai lungi dezbateri se învârt în jurul cuvântului „fotbal”. În timp ce iubitorii de sport din Marea Britanie susţin cu fermitate că jocul lor merită drepturile exclusive în ce priveşte numele, fanii americani au un alt punct de vedere.

E simplu, fanii americani vin cu argumentul că sportul britanicilor are două nume (football şi soccer), în timp ce fotbalul american e doar „football”. Concluzia lor e că fotbalul lor e mai fotbal decât corcitura europeană. Luând în considerare că este tipic americanului să ignore alte culturi sau pur şi simplu să nu-i pese, este oarecum normal ca totul să aibă într-un fel sens. Nu uitaţi, în ochii americanului, SUA este numărul 1. Niciodată nu vin cu detalii în acest sens, pentru că, nu-i aşa?, în realitate, SUA este rareori numărul 1 (poate doar dacă este să vorbim despre datoriile externe ori populaţia din penitenciare).

PLANUL

Am de gând să fac o comparaţie pe mai multe planuri între cele două sporturi, cât se poate de argumentată şi obiectivă. La fiecare plan, voi acorda un punct, unui singur sport, în funcţie de argumentele aduse în discuţie.

Scopul fiecărui plan este să ne concentrăm pe cele mai simple idei, pentru că cele două sporturi nu au mai nimic în comun din punct de vedere sportiv, poate doar faptul că jucătorii trebuie să alerge. Nu voi aborda idei care pot conduce către o dezbatere subiectivă.

Cine câştigă va fi pentru totdeauna cel mai tare sport dintre cele două şi va putea înregistra numele la OSIM. 🙂

ACCESIBILITATE
Este cât se poate de simplu: dacă este nevoie de bani pentru a avea acces la a practica un sport, înseamnă că sportul este pentru copiii privilegiaţi.

La început, din acest punct de vedere, cele două sporturi sunt egale: ai nevoie de o minge, de câţiva prieteni şi de o suprafaţă plană pe care să practici sportul. Dar imediat ce treci de nivelul „distracţie”, se duce dracu’ treaba la fotbalul american, unde ai nevoie de un set destul de complicat de echipamente şi foarte mulţi prieteni, în timp ce fotbalul european rămâne pe poziţii: în continuare ai nevoie de o minge, de o suprafaţă plană şi de câţiva prieteni. Fotbalul european ia punctul la mustaţă.
Scor: US 0-1 UK

MINGEA
O minge de fotbal european poţi face şi din şosete murdare, dar având în vedere că acest argument ţine mai mult de accesibilitate, iar acolo deja şi-a luat punctul acest sport, voi trece peste, fără să-l iau în considerare.

Mingile din fotbalul european au trecut prin tot felul de filtre tehnologice pentru a ajunge cât mai aproape de perfecţiune, însă, în realitate, diferenţa nu este chiar mare faţă de ce era în anii ’70, chiar dacă acum arată de parcă sunt luate din jocuri video sau par din plastic.

Practic, exceptând partea cu desenele de pe ea, mingea de fotbal chiar nu are nimic special. E o minge de handbal mai mare sau o minge de basket mai mică din material diferit. O minge de fotbal american, pe de altă parte, este din piele cu cusătură de culoare albă şi, practic, arată cam la fel cu cea originală, cu care s-a jucat în primii ani ai sportului, doar că e făcută mult mai bine, ceea ce este perfect normal. Această minge este unică, singura cu care seamănă, doar ca formă, este mingea de rugby, care poate fi considerată mai degrabă o verişoară a mingii de fotbal american, decât o soră, pentru că sunt diferenţe destul de clare între ele. Ăsta-i punctul fotbalului american.
Scor: US 1-1 UK

[button color=”” size=”” type=”outlined” target=”” link=”http://www.cespun.eu/care-e-mai-fotbal-us-sau-uk/2/”]Continuarea pe pagina 2 din 4 >>>[/button]

Care este reacţia ta?

Furios Furios
0
Furios
Trist Trist
0
Trist
Drăguţ Drăguţ
0
Drăguţ
La naiba La naiba
0
La naiba
Nu-mi place Nu-mi place
0
Nu-mi place
Îmi place Îmi place
0
Îmi place
LoL LoL
0
LoL
Cool Cool
0
Cool
WTF WTF
0
WTF

Comentarii 0

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nu ţine chestiile tari doar pentru tine!

Dacă ţie ţi-a plăcut, cu siguranţă şi prietenii tăi vor să vadă asta! Distribuie articolul pe reţelele de socializare!